Архитектура

Равнокраки крст у основи

Најзначајније грађевине средњег века су биле цркве.Цркве које су грађене у византијској културној области имале су за основу једнакокраки крст.

Аја Софија

Манастири моравског стила су веома богати, велики и раскошни. Али врло често се подижу далеко од градова и прометних места, да их Турци не нађу.Имају и одбрамбене зидове, који су често у ствари праве тврђаве. Лако се препознају по двобојној фасади-ред црвене, ред жуте цигле.

Грађевине српско-византијског стила су велике,раскошне, са компликованом градњом (3 или 5 купола, више бродова), грађене су од камена, чак и мермера.Српска држава се освајањима проширила ка југу. Центар државе се такође преместио на Косово, где је највећи број манастира овог стила и саграђен.

Рашки стил се развија у време када је српска држава била мала, сиромашна и борила се за независност (крај 12. и 13.век). Ове грађевине се могу препознати по бојеној фасади, грађевине нису велике, имају украсе испод крова и прозора. Облик ових манастира је једноставан-обично имају један брод(то је главна просторија у цркви)и два бочна брода, а такође имају и 1 или 2 куполе(кров у облику полулопте).

Примери

У западноевропском културном подручју основа цркава је био издужени крст.

издужени крст у основи

Постојала су два стила градње цркава:романика и готика.

Дом у Мајнцу

Цркве грађене у стилу романике имале су широке зидове,мало прозора,заобљен плафон,лукове изнад прозора и врата у облику полукруга.Дом у Мајнцу.

Нотр Дам у Ремсу

Цркве које су грађене у готском стилу имале су високе зидове,велики број прозора а плафон и лукови изнад прозора и врата били су у облику преломљеног лука.

Поред цркава грађени су замкови,палате,војна утврђења.

Advertisements

1 thought on “Архитектура

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s