Законодавство

       Законодавство треба да спречи злоупотребу власти.

     У првим вековима живота на Балкану Срби су обичајним правом регулисали живот у држави и друштву,као и свакодневне односе.Кад су се изборили за политичку и црквену самосталност обичајно право је постало недовољно.

Свети Сава

     За потребе српске цркве Свети Сава је превео и средио Номоканон или Законоправило.Номоканон је византијски правни зборник који највећим делом чине црквена правила.

Цар Душан

Душанов законик

     Да би се уједначили закони у свим областима проширене државе цара Душана са различитим правним уређењем,донет Душанов законик на сабору у Скопљу 1349.Проширен је 1354.у Серу.Законик има укупно 201 члан.Иако штити повлашћене у његовим одредбама се осећа потреба да се заведу ред и мир у држави.Душанов законик је најзначајнији српски правни споменик средњг века.

деспот Стефан Лазаревић

     За уређење односа у рударству доношени су посебни законици за највеће српске руднике Ново Брдо,Сребреница.Сачуван је једино Рударски законик деспота Стефана Лазаревића за Ново Брдо.Приморски градови су имали своје зборнике закона-статуте,писане на латинском.

Јован без Земље

     Побуном, крупно племство у Енглеској, је приморало краља Јована без Земље да изда документ Велика повеља слобода 1215.којим су утврђена права племства а ограничена права краља.Ово је први писани документ којим је установљен принцип људских и грађанских права.

     Да би осигурали поштовање Повеље племићи су позвали на саветовање представнике крупног и ситног племства,цркве и грађанства.Овај скуп добио је назив парламент.Настанком парламента ограничена је власт краља.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s