Музика

     Карактерише је већа употреба инструменталне музике. Појава бас инструмената. Ренесанса у музици није започела у Италији, већ у Белгији, Фламанији, Низоземској И Сјеверној Француској. Најпознатији композитори те Бургундске школе, средином 15 вијека били су Гуиллауме Дуфаy, Гиллес Бинцхоис, и Антоине Бусноис. Средином 15 вијека композитори И певачи су почели струјати Европом, долазити у Рим, код папа, на посједе владара, војвода, поготово на сјевер Италије. Основне форме сакралне музике тад су биле: миса, мотет, мадригал И лауде ; свјетовне форме су биле: шансона (балада, рондо), фротола, канцонета И касније мадригал.

Инструментални жанрови за плесање били су: бас данс, паване, а гаљарде, ан алеманди или куранти.

Мусицренессанце.гиф

Изум штампарског строја допринео је ширењу музике. Француско-Фламански музичари су се расејали Европом. Најпознатији су композитори: Јоханнес Оцкегхем, Јацоб Обрецхт, Ницолас Гомберт, И Јосqуин Деспрез, – вјероватно најпознатији композитор прије Палестрине, који је током 16 вијека био најбољи у свим формама.

Средином 16 вијека дошле су нове промјене у музици, познати композитори тог периода су Гиованни Пиерлуиги да Палестрина , Царло Гесуалдо. Појављују се школе, по чему је особито позната Венеција. Развија се оркестрација. Познати композитори Венеције су били: Габриелис, Андреа и Гиованни, као И Цлаудио Монтеверди – један од најпознатијих краја ере ренесансе. У Енглеској су се јавили композитори као Тхомас Таллис и Wиллиам Бyрд који су писали црквену музику, били су ту И Тхомас Морлеy, Јохн Wилбyе и Тхомас Wеелкес.

У Шпанији се јавио Томáс Луис де Вицториа – стварао је музику сличну Палестрини. Гитара се појавила као нови инструмент И многи су за њу писали музику.

У Француској су стварали Гуиллауме Цостелеy и Цлауде Ле Јеуне.

Једна од најреволуционарнијих појава десила се у Фиренци 1570-1580, радом Флорентине Цамерата, који је ишао обнављати музику старих грка. Њима је руководио Винцензо Галилеи, и Гиулио Цаццини. Плод њиховог рада била је форма позната данас као опера. Прва опера написана око 1600, означава крај ренесансе И почетак барока.

http://www.youtube.com/watch?v=WQILvRxj7rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s