Писменост

      Писмо је трајна и најзначајнија културна тековина нашег раног средњег века.Са појавом писма створена је основа за развој културе Јужних Словена.

Константин Филозоф(Ћирило)

Глагољица

   Глагољица се одржала у северним приморским крајевима  и острвима.Глагољашима,свештеницима који су користили књиге писане глагољицом и вршили црквени обред на народном језику,Римска црква је забрањивала рад.Глагољица и глагољаши су постали симбол хрватске етничке посебности иако је временом преовладала латиница.

Климент

   Ћирилицу,једноставнију азбуку,је саставио Климент.Ћирилицу су прихватили Срби,Македонски Словени,Бугари.Користила се у Босни и приморским крајевима југоисточно од Сплита.

    .Најстарије књиге писане су на старословенском језику,чија је основа говор Македонских Словена.Језик на коме су писане прве књиге глагољицом и ћирилицом био је азумљив осталим словенским народима.Уношењем особености говора свог народа у старословенски језик стваране су основе за развој различитих словенских језика:српског,бугарског,руског.

   Слова глагољица и ћирилица омогућиле су развој књижевности на народним,словенским језицима.

Мирослављево јеванђеље

   Ћирилицом, на пергаменту, је писано Мирослављево јеванђеље из 12.века.Рукопис је украшен почетним словима која су израђена у боји и злату.Чува се у Народном музеју у Београду.

  Најстарија књижевна дела су житија,посвећена животу светитеља.Упоредо развијала се народна књижевност која је преношена усмено,често уз гајде или гусле

   Најстарији текстови писани латиницом на народном,словеначком језику су Брижински споменици.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s